Hodowla
Kompleksowe informacje dla Ciebie na temat hodowli bydła, obejmujące różne tematy, takie jak dobór odpowiednich ras, żywienie oraz zarządzanie stadem, oparte na sprawdzonych praktykach i najnowszych badaniach.
Z DUŻEJ CHMURY MAŁY DESZCZ? WODA W HODOWLI BYDŁA POD LUPĄ
Wielka woda czy wielka bzdura? O co chodzi z wodą w mięsie Temat zużycia wody w hodowli bydła jest często przedstawiany w mediach i debatach ekologicznych jako główny problem środowiskowy. Wiele danych, jak np. te dotyczące produkcji wołowiny, wskazuje na ogromne...
MERCOSUR KONTRA ZRÓWNOWAŻONY ROZWÓJ: KONFLIKT STANDARDÓW W HANDLU MIEDZYNARODOWYM
Unia Europejska od lat kładzie duży nacisk na zrównoważony rozwój, wymagając od rolników dostosowania się do rygorystycznych norm dotyczących ochrony środowiska i dobrostanu zwierząt. Warto jednak zauważyć, że europejscy rolnicy na co dzień szczególnie dbają o...
PRZYSZŁOŚĆ HODOWLI NA ROZDROŻU. CHAOS ZAMIAST ZIELONEGO ŁADU?
Sektor hodowlany w Europie stanął na krawędzi. Zamiast jasnej wizji rozwoju rolnictwa, Dialog Strategiczny powołany przez Ursulę von der Leyen w celu złagodzenia napięć wokół Zielonego Ładu, wywołał nowe kontrowersje. Rolnicy, zaniepokojeni przyszłością hodowli, coraz...
WYPAS NA WYPASIE – DA SIĘ!
Rodzaj pastwiska powinien zależeć od osobowości bydła. Jak pokazują badania uczonych z Uniwersytetu Davis, odpowiednie dopasowanie może wspierać wzrost zwierząt i zaspokajać ich potrzeby utrzymując jednocześnie zrównoważony wypas. Wypas dobry dla krów i dla pastwisk...
” W Polsce nie ma przemysłowej hodowli bydła. To tylko mit, który jest powtarzany przez organizacje, które nazywają się prozwierzęcymi. Przemysłowy chów czy hodowla zwierząt nie istnieje. Nie ma takiej definicji. Jeśli zadamy komukolwiek pytanie dzisiaj, co oznacza przemysłowa hodowla zwierząt, to nikt nie jest w stanie odpowiedzieć na to pytanie, oprócz tego, że mówi sloganami w stylu duża ilość zwierząt na małej powierzchni. Na jak małej powierzchni? Jaka liczba zwierząt? To już nikt nie odpowiada „
Zarzecki, prezes Polskiego Związku Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego
Dobrostan w najlepszym stanie
Europejscy hodowcy wiedzą, że warto dbać o dobrostan bydła, nie tylko ze względów etycznych, ale także produkcyjnych i ekonomicznych. Zadbane zwierzęta mniej chorują i dają lepszej jakości mięso. Wysokich standardów oczekują również konsumenci. Kurs na dobrostan...
Dobrostan w najlepszym stanie
Europejscy hodowcy wiedzą, że warto dbać o dobrostan bydła, nie tylko ze względów etycznych, ale także produkcyjnych i ekonomicznych. Zadbane zwierzęta mniej chorują i dają lepszej jakości mięso. Wysokich standardów oczekują również konsumenci. Kurs na dobrostan...
MONITORING DOBROSTANU PRZY UŻYCIU NOWOCZESNYCH TECHNOLOGII
Współczesna hodowla prowadzona jest w sposób zrównoważony, a dzięki innowacjom technologicznym w mniejszym stopniu oddziałuje negatywie. Nowoczesne podejście do hodowli bydła mięsnego wiąże się z wykorzystaniem różnych rozwiązań technicznych, elektronicznych i...
Z DUŻEJ CHMURY MAŁY DESZCZ? WODA W HODOWLI BYDŁA POD LUPĄ
Wielka woda czy wielka bzdura? O co chodzi z wodą w mięsie Temat zużycia wody w hodowli bydła jest często przedstawiany w mediach i debatach ekologicznych jako główny problem środowiskowy. Wiele danych, jak np. te dotyczące produkcji wołowiny, wskazuje na ogromne...
KROWY NA WYPASIE
Nowoczesne formy wypasu bydła zbliżone do naturalnych warunków bytowania zwierząt nie tylko sprzyjają wysokiej zdrowotności i dobrostanowi bydła, ale w znacznym stopniu wspierają obszary zielone. Obecność bydła na pastwiskach chroni krajobrazy rolnicze, poprawia...