Produkcja mięsa, szczególnie wołowiny, jest często wymieniana jako główny czynnik przyczyniający się do zmiany klimatu ze względu na jej wpływ na emisje metanu i użytkowanie gruntów, utratę różnorodności biologicznej, konkurencję między paszami a żywnością i niedobór wody . Jednak oceny środowiskowe dotyczące zwierząt gospodarskich są często nadmiernie uproszczone, ignorując złożoność i zróżnicowanie wpływu hodowli na ekosystemy.
Złożoność emisji gazów cieplarnianych
Porównywanie gazów cieplarnianych – CO₂, CH₄ i N₂O – przy użyciu uproszczonych metryk, takich jak ekwiwalenty CO₂, jest błędne. Nie uwzględnia ich różnych „zachowań” atmosferycznych i kinetyki. Metan (CH₄) pochodzący od zwierząt gospodarskich szybko rozkłada się w atmosferze i jest częścią cyklu biologicznego, w przeciwieństwie do CO₂ z paliw kopalnych, który gromadzi się w atmosferze. Biorąc pod uwagę jego krótkotrwały charakter, metryka współczynników globalnego ocieplenia GWP* została opracowana tak, aby dokładnie odzwierciedlała wpływ CH4 na ocieplenie. Ma to kluczowe znaczenie dla uzyskania uczciwej i rzetelnej oceny.
Użytkowanie gruntów i wody
Oceny użytkowania gruntów, wykorzystania i zanieczyszczenia wody przez zwierzęta gospodarskie padają ofiarami nadmiernego uproszczenia. Odpowiednie sposoby produkcji zwierzęcej mogą mieć wiele pozytywnych skutków zarówno dla zasobów ziemi, jak i wody, takich jak poprawa poziomu węgla organicznego w glebie zdegradowanych gruntów i waloryzacja gruntów nieuprawnych nieodpowiednich do produkcji roślinnej. Zarządzane zwierzęta gospodarskie mogą zwiększyć pojemność wodną gleb i zmniejszyć spływ zanieczyszczeń w drogach wodnych. Zwierzęta gospodarskie, zwłaszcza przeżuwacze na terenach trawiastych, w większości wykorzystują wodę deszczową (która i tak by spadła). Chociaż woda do nawadniania pasz może być problematyczna, w dużym stopniu zależy to od kontekstu produkcji.
Wartość odżywcza produktów zwierzęcych
Oceny środowiskowe powinny uwzględniać wartość odżywczą żywności, a nie jedynie jej masę czy kaloryczność. Analizy cyklu życia składników odżywczych wskazują na wyższą biodostępność i strawność składników z produktów pochodzenia zwierzęcego w porównaniu z roślinnymi.
Wieloaspektowe podejście do oceny hodowli
Uproszczone wskaźniki nie oddają rzeczywistego obrazu wpływu i korzyści wynikających z produkcji zwierzęcej. Rzetelna ocena wymaga uwzględnienia szerokiego spektrum aspektów, takich jak wartość odżywcza, bioróżnorodność, zdrowie gleby, zarządzanie ziemią oraz wsparcie wspólnot lokalnych.
Zobacz pełną wersję artykułu autorstwa Pablo Manzano, Jasona Rowntree, Logana Thompsona, Agustína del Prado, Peera Ederera, Wilhelma Windischa, Michaela RF Lee, „ Wyzwania dla zrównoważonego przypisywania wpływu hodowli zwierząt na środowisko: sztuka przekazywania prostych komunikatów w złożonych realiach | Animal Frontiers | Oxford Academic (oup.com) ”