Środowisko
Bazując na badaniach i ekspertyzach naukowców z całego świata, przedstawiamy Tobie fakty dotyczące emisji gazów cieplarnianych, zużycia wody oraz innych aspektów związanych z hodowlą. Zrównoważona hodowla to taka, która troszczy się, zarówno o zwierzęta, jak i o planetę.
CZY DODATKI PASZOWE POMOGĄ OGRANICZYĆ EMISJE METANU?
Produkcja wołowiny w USA znajduje się pod rosnącą presją związaną z ograniczeniem emisji gazów cieplarnianych, zwłaszcza metanu. Chociaż sektor już wyznaczył sobie ambitny cel redukcji emisji o 10% do 2030 roku, pytanie pozostaje: czy dostępne narzędzia – jak dodatki...
WYPAS BYDŁA – KLUCZ DO ŻYZNEJ GLEBY I ZRÓWNOWAŻONEGO ROLNICTWA
Często słyszymy, że wypas bydła zmniejsza potencjał do uprawy roślin i stanowi zagrożenie dla efektywnego wykorzystania ziemi rolniczej. Jednak z perspektywy rolnika, takie twierdzenia są uproszczone i nie uwzględniają licznych korzyści, jakie wypas przynosi zarówno...
ZRÓWNOWAŻONY ROZWÓJ WOŁOWINY: KLUCZOWE STRATEGIE DLA ŚRODOWISKA, SPOŁECZEŃSTWA I GOSPODARKI
Produkcja wołowiny w Polsce odgrywa kluczową rolę ekonomiczną i społeczną, jednocześnie wpływając na środowisko naturalne. Około 80% krajowej produkcji mięsa wołowego jest przeznaczane na eksport, co czyni Polskę jednym z największych eksporterów w Unii Europejskiej....
WPŁYW WILKA NA HODOWLĘ BYDŁA W POLSCE: MIĘDZY OCHRONĄ PRZYRODY A POTRZEBAMI ROLNIKÓW
Wilk szary (Canis lupus) od wieków odgrywa kluczową rolę w ekosystemach leśnych. W Polsce, po objęciu wilków całkowitą ochroną gatunkową w 1998 roku, ich populacja znacznie wzrosła, osiągając od 2 do 4 tysięcy osobników w 2024 roku. Choć ochrona wilka jest sukcesem z...
KROWA I PRZYRODA – NATURALNA SYMBIOZA
Obecność bydła w środowisku naturalnym wcale go nie zubaża, ani mu nie szkodzi, a wręcz przeciwnie pozytywnie wpływa na ekosystem i bioróżnorodność. Bez udziału zrównoważonego wypasu, nie byłoby pięknych łąk, górskich hal, rozlewisk Biebrzy, a także wielu roślin,...
JAK UGASIĆ PRAGNIENIE BYDŁA Z KORZYŚCIĄ DLA ŚRODOWISKA?
Ciągle słyszymy demoniczne komunikaty o tym, jak dużo wody zużywają krowy. Ale czy wiemy skąd ją czerpią i jakie są ich realne potrzeby, a także co robią rolnicy, by chronić naturalne zasoby? Sięgnijmy po konkrety i łyknijmy nieco fachowej wiedzy. Ile wody...
NIE OBWINIAJMY ROLNICTWA ZA PROBLEMY ŚWIATA: FAKTY KONTRA MITY
W obliczu dyskusji o zmianach klimatycznych i emisji gazów cieplarnianych, rolnictwo często staje się łatwym celem. Przeciwnicy hodowli zwierząt wskazują na bydło jako głównego winowajcę globalnego ocieplenia i nawołują do rezygnacji z produkcji mięsa na rzecz diety...
HODOWCY Z MISJĄ: ZMNIEJSZAMY EMISJĘ!
Często mówi się, że hodowla bydła jest odpowiedzialna za wysoką emisję gazów cieplarnianych, co wpływa negatywnie na klimat. Jednak rzeczywistość jest bardziej złożona, a hodowcy na całym świecie podejmują działania, aby zmniejszać swój wpływ na środowisko. Dodatkowo,...
LANIE WODY O ŻUŻYCIU WODY
Laniem wody można nazwać wszystkie stwierdzenia, że do wyprodukowania kilograma mięsa potrzeba kilkanaście tysięcy litrów wody. Chwytliwe i kłamliwe to przekazy środowisk walczących o ograniczenie hodowli. Z prawdą mają niewiele wspólnego i mamy na to twarde...
KROWA (NIE)WINNA
Łatwo jest obwiniać krowy za zmianę klimatu i porównywać bydło do niektórych bardziej zanieczyszczających środowisko gałęzi przemysłu. Ale pora, by przestać obarczać zwierzęta hodowlane winą za wszystkie nasze problemy środowiskowe. Wpływ emisji pochodzących od bydła...

CICHY KRYZYS NIEDOBORU ŻELAZA.
Niedobór żelaza to problem, który dotyka już ponad 1,6 miliarda ludzi na całym świecie. To cichy, ale poważny kryzys zdrowotny, którego skutki odczuwają szczególnie kobiety i dzieci. Brak tego pierwiastka ogranicza produkcję hemoglobiny - białka w czerwonych...

CICHY KRYZYS NIEDOBORU ŻELAZA.
Niedobór żelaza to problem, który dotyka już ponad 1,6 miliarda ludzi na całym świecie. To cichy, ale poważny kryzys zdrowotny, którego skutki odczuwają szczególnie kobiety i dzieci. Brak tego pierwiastka ogranicza produkcję hemoglobiny - białka w czerwonych...

ŻYWIENIE BYDŁA MIĘSNEGO – PRZEGLĄD METOD OPASU I PASZ W PRAKTYCE HODOWLANEJ
Dobrze prowadzona hodowla bydła mięsnego zaczyna się od właściwie zbilansowanego żywienia. W praktyce wyróżnia się kilka systemów opasu, które różnią się intensywnością, czasem trwania oraz rodzajem stosowanych pasz. Każdy z nich ma swoje zalety i wymaga...

MIKROBIOM BYDŁA – WAŻNY ELEMENT ZDROWIA I WYDAJNOŚCI HODOWLI
Podejmując decyzje, warto znać wszystkie fakty – także te mniej oczywiste. W ostatnich latach naukowcy coraz częściej badają mikrobiom bydła. Choć to wciąż dość tajemniczy temat, już teraz wiadomo, że może mieć ogromny wpływ na zdrowie zwierząt i jakość hodowli....

WOŁOWINA W NOWYM ŚWIETLE
W świecie, w którym konsumenckie wybory coraz silniej ocenia się przez pryzmat zdrowia, etyki i wpływu na środowisko, wołowina przeżywa swoją cichą rewaluację. Dane z raportu „2025 Protein Profile” firmy Cargill pokazują, że dla milionów Amerykanów wołowina wciąż jest...