Środowisko
Bazując na badaniach i ekspertyzach naukowców z całego świata, przedstawiamy Tobie fakty dotyczące emisji gazów cieplarnianych, zużycia wody oraz innych aspektów związanych z hodowlą. Zrównoważona hodowla to taka, która troszczy się, zarówno o zwierzęta, jak i o planetę.
CZY DODATKI PASZOWE POMOGĄ OGRANICZYĆ EMISJE METANU?
Produkcja wołowiny w USA znajduje się pod rosnącą presją związaną z ograniczeniem emisji gazów cieplarnianych, zwłaszcza metanu. Chociaż sektor już wyznaczył sobie ambitny cel redukcji emisji o 10% do 2030 roku, pytanie pozostaje: czy dostępne narzędzia – jak dodatki...
WYPAS BYDŁA – KLUCZ DO ŻYZNEJ GLEBY I ZRÓWNOWAŻONEGO ROLNICTWA
Często słyszymy, że wypas bydła zmniejsza potencjał do uprawy roślin i stanowi zagrożenie dla efektywnego wykorzystania ziemi rolniczej. Jednak z perspektywy rolnika, takie twierdzenia są uproszczone i nie uwzględniają licznych korzyści, jakie wypas przynosi zarówno...
ZRÓWNOWAŻONY ROZWÓJ WOŁOWINY: KLUCZOWE STRATEGIE DLA ŚRODOWISKA, SPOŁECZEŃSTWA I GOSPODARKI
Produkcja wołowiny w Polsce odgrywa kluczową rolę ekonomiczną i społeczną, jednocześnie wpływając na środowisko naturalne. Około 80% krajowej produkcji mięsa wołowego jest przeznaczane na eksport, co czyni Polskę jednym z największych eksporterów w Unii Europejskiej....
WPŁYW WILKA NA HODOWLĘ BYDŁA W POLSCE: MIĘDZY OCHRONĄ PRZYRODY A POTRZEBAMI ROLNIKÓW
Wilk szary (Canis lupus) od wieków odgrywa kluczową rolę w ekosystemach leśnych. W Polsce, po objęciu wilków całkowitą ochroną gatunkową w 1998 roku, ich populacja znacznie wzrosła, osiągając od 2 do 4 tysięcy osobników w 2024 roku. Choć ochrona wilka jest sukcesem z...
KROWA I PRZYRODA – NATURALNA SYMBIOZA
Obecność bydła w środowisku naturalnym wcale go nie zubaża, ani mu nie szkodzi, a wręcz przeciwnie pozytywnie wpływa na ekosystem i bioróżnorodność. Bez udziału zrównoważonego wypasu, nie byłoby pięknych łąk, górskich hal, rozlewisk Biebrzy, a także wielu roślin,...
JAK UGASIĆ PRAGNIENIE BYDŁA Z KORZYŚCIĄ DLA ŚRODOWISKA?
Ciągle słyszymy demoniczne komunikaty o tym, jak dużo wody zużywają krowy. Ale czy wiemy skąd ją czerpią i jakie są ich realne potrzeby, a także co robią rolnicy, by chronić naturalne zasoby? Sięgnijmy po konkrety i łyknijmy nieco fachowej wiedzy. Ile wody...
NIE OBWINIAJMY ROLNICTWA ZA PROBLEMY ŚWIATA: FAKTY KONTRA MITY
W obliczu dyskusji o zmianach klimatycznych i emisji gazów cieplarnianych, rolnictwo często staje się łatwym celem. Przeciwnicy hodowli zwierząt wskazują na bydło jako głównego winowajcę globalnego ocieplenia i nawołują do rezygnacji z produkcji mięsa na rzecz diety...
HODOWCY Z MISJĄ: ZMNIEJSZAMY EMISJĘ!
Często mówi się, że hodowla bydła jest odpowiedzialna za wysoką emisję gazów cieplarnianych, co wpływa negatywnie na klimat. Jednak rzeczywistość jest bardziej złożona, a hodowcy na całym świecie podejmują działania, aby zmniejszać swój wpływ na środowisko. Dodatkowo,...
LANIE WODY O ŻUŻYCIU WODY
Laniem wody można nazwać wszystkie stwierdzenia, że do wyprodukowania kilograma mięsa potrzeba kilkanaście tysięcy litrów wody. Chwytliwe i kłamliwe to przekazy środowisk walczących o ograniczenie hodowli. Z prawdą mają niewiele wspólnego i mamy na to twarde...
KROWA (NIE)WINNA
Łatwo jest obwiniać krowy za zmianę klimatu i porównywać bydło do niektórych bardziej zanieczyszczających środowisko gałęzi przemysłu. Ale pora, by przestać obarczać zwierzęta hodowlane winą za wszystkie nasze problemy środowiskowe. Wpływ emisji pochodzących od bydła...

WOŁOWINA W NOWYM ŚWIETLE
W świecie, w którym konsumenckie wybory coraz silniej ocenia się przez pryzmat zdrowia, etyki i wpływu na środowisko, wołowina przeżywa swoją cichą rewaluację. Dane z raportu „2025 Protein Profile” firmy Cargill pokazują, że dla milionów Amerykanów wołowina wciąż jest...

WOŁOWINA W NOWYM ŚWIETLE
W świecie, w którym konsumenckie wybory coraz silniej ocenia się przez pryzmat zdrowia, etyki i wpływu na środowisko, wołowina przeżywa swoją cichą rewaluację. Dane z raportu „2025 Protein Profile” firmy Cargill pokazują, że dla milionów Amerykanów wołowina wciąż jest...

CZY DODATKI PASZOWE POMOGĄ OGRANICZYĆ EMISJE METANU?
Produkcja wołowiny w USA znajduje się pod rosnącą presją związaną z ograniczeniem emisji gazów cieplarnianych, zwłaszcza metanu. Chociaż sektor już wyznaczył sobie ambitny cel redukcji emisji o 10% do 2030 roku, pytanie pozostaje: czy dostępne narzędzia – jak dodatki...

POCHODZENIE MA ZNACZENIE
Dlaczego polska, a nie argentyńska czy brazylijska? Krajowa wołowina ma gwarancję pochodzenia i wysokiej jakości. Dzięki przestrzeganiu zasad podwyższonego dobrostanu i restrykcyjnych standardów środowiskowych, konsumenci wiedzą, co jedzą i nie przyczyniają się do...

DOBROSTAN BYDŁA – KLUCZ DO BARDZIEJ ZRÓWNOWAŻONEJ HODOWLI
Dobrostan zwierząt hodowlanych to jeden z najważniejszych aspektów nowoczesnego rolnictwa. Zdrowe i dobrze traktowane zwierzęta są bardziej produktywne, odporniejsze na choroby i mniej narażone na stres, co przekłada się na wyższą jakość produktów spożywczych. Coraz...