Środowisko

Bazując na badaniach i ekspertyzach naukowców z całego świata, przedstawiamy Tobie fakty dotyczące emisji gazów cieplarnianych, zużycia wody oraz innych aspektów związanych z hodowlą. Zrównoważona hodowla to taka, która troszczy się, zarówno o zwierzęta, jak i o planetę.

HODOWCY Z MISJĄ: ZMNIEJSZAMY EMISJĘ!

HODOWCY Z MISJĄ: ZMNIEJSZAMY EMISJĘ!

Często mówi się, że hodowla bydła jest odpowiedzialna za wysoką emisję gazów cieplarnianych, co wpływa negatywnie na klimat. Jednak rzeczywistość jest bardziej złożona, a hodowcy na całym świecie podejmują działania, aby zmniejszać swój wpływ na środowisko. Dodatkowo,...

czytaj dalej
LANIE WODY O ŻUŻYCIU WODY

LANIE WODY O ŻUŻYCIU WODY

Laniem wody można nazwać wszystkie stwierdzenia, że do wyprodukowania kilograma mięsa potrzeba kilkanaście tysięcy litrów wody. Chwytliwe i kłamliwe to przekazy środowisk walczących o ograniczenie hodowli. Z prawdą mają niewiele wspólnego i mamy na to twarde...

czytaj dalej
KROWA (NIE)WINNA

KROWA (NIE)WINNA

Łatwo jest obwiniać krowy za zmianę klimatu i porównywać bydło do niektórych bardziej zanieczyszczających środowisko gałęzi przemysłu. Ale pora, by przestać obarczać zwierzęta hodowlane winą za wszystkie nasze problemy środowiskowe. Wpływ emisji pochodzących od bydła...

czytaj dalej
Wszystkie zwierzęta hodowlane w Unii Europejskiej odpowiadają za niespełna 6% emisji gazów cieplarnianych. Rolnictwo to ogółem ok. 10%, a sektory pozarolnicze to 90% emisji.
Dobrostan w najlepszym stanie

Dobrostan w najlepszym stanie

Europejscy hodowcy wiedzą, że warto dbać o dobrostan bydła, nie tylko ze względów etycznych, ale także produkcyjnych i ekonomicznych. Zadbane zwierzęta mniej chorują i dają lepszej jakości mięso. Wysokich standardów oczekują również konsumenci.   Kurs na dobrostan...

czytaj dalej
Dobrostan w najlepszym stanie

Dobrostan w najlepszym stanie

Europejscy hodowcy wiedzą, że warto dbać o dobrostan bydła, nie tylko ze względów etycznych, ale także produkcyjnych i ekonomicznych. Zadbane zwierzęta mniej chorują i dają lepszej jakości mięso. Wysokich standardów oczekują również konsumenci.   Kurs na dobrostan...

czytaj dalej
MONITORING DOBROSTANU PRZY UŻYCIU NOWOCZESNYCH TECHNOLOGII

MONITORING DOBROSTANU PRZY UŻYCIU NOWOCZESNYCH TECHNOLOGII

Współczesna hodowla prowadzona jest w sposób zrównoważony, a dzięki innowacjom technologicznym w mniejszym stopniu oddziałuje negatywie. Nowoczesne podejście do hodowli bydła mięsnego wiąże się z wykorzystaniem różnych rozwiązań technicznych, elektronicznych i...

czytaj dalej
KROWY NA WYPASIE

KROWY NA WYPASIE

Nowoczesne formy wypasu bydła zbliżone do naturalnych warunków bytowania zwierząt nie tylko sprzyjają wysokiej zdrowotności i dobrostanowi bydła, ale w znacznym stopniu wspierają obszary zielone. Obecność bydła na pastwiskach chroni krajobrazy rolnicze, poprawia...

czytaj dalej