Środowisko
Bazując na badaniach i ekspertyzach naukowców z całego świata, przedstawiamy Tobie fakty dotyczące emisji gazów cieplarnianych, zużycia wody oraz innych aspektów związanych z hodowlą. Zrównoważona hodowla to taka, która troszczy się, zarówno o zwierzęta, jak i o planetę.
NIE OBWINIAJMY ROLNICTWA ZA PROBLEMY ŚWIATA: FAKTY KONTRA MITY
W obliczu dyskusji o zmianach klimatycznych i emisji gazów cieplarnianych, rolnictwo często staje się łatwym celem. Przeciwnicy hodowli zwierząt wskazują na bydło jako głównego winowajcę globalnego ocieplenia i nawołują do rezygnacji z produkcji mięsa na rzecz diety...
HODOWCY Z MISJĄ: ZMNIEJSZAMY EMISJĘ!
Często mówi się, że hodowla bydła jest odpowiedzialna za wysoką emisję gazów cieplarnianych, co wpływa negatywnie na klimat. Jednak rzeczywistość jest bardziej złożona, a hodowcy na całym świecie podejmują działania, aby zmniejszać swój wpływ na środowisko. Dodatkowo,...
LANIE WODY O ŻUŻYCIU WODY
Laniem wody można nazwać wszystkie stwierdzenia, że do wyprodukowania kilograma mięsa potrzeba kilkanaście tysięcy litrów wody. Chwytliwe i kłamliwe to przekazy środowisk walczących o ograniczenie hodowli. Z prawdą mają niewiele wspólnego i mamy na to twarde...
KROWA (NIE)WINNA
Łatwo jest obwiniać krowy za zmianę klimatu i porównywać bydło do niektórych bardziej zanieczyszczających środowisko gałęzi przemysłu. Ale pora, by przestać obarczać zwierzęta hodowlane winą za wszystkie nasze problemy środowiskowe. Wpływ emisji pochodzących od bydła...
Dobrostan w najlepszym stanie
Europejscy hodowcy wiedzą, że warto dbać o dobrostan bydła, nie tylko ze względów etycznych, ale także produkcyjnych i ekonomicznych. Zadbane zwierzęta mniej chorują i dają lepszej jakości mięso. Wysokich standardów oczekują również konsumenci. Kurs na dobrostan...
Dobrostan w najlepszym stanie
Europejscy hodowcy wiedzą, że warto dbać o dobrostan bydła, nie tylko ze względów etycznych, ale także produkcyjnych i ekonomicznych. Zadbane zwierzęta mniej chorują i dają lepszej jakości mięso. Wysokich standardów oczekują również konsumenci. Kurs na dobrostan...
MONITORING DOBROSTANU PRZY UŻYCIU NOWOCZESNYCH TECHNOLOGII
Współczesna hodowla prowadzona jest w sposób zrównoważony, a dzięki innowacjom technologicznym w mniejszym stopniu oddziałuje negatywie. Nowoczesne podejście do hodowli bydła mięsnego wiąże się z wykorzystaniem różnych rozwiązań technicznych, elektronicznych i...
Z DUŻEJ CHMURY MAŁY DESZCZ? WODA W HODOWLI BYDŁA POD LUPĄ
Wielka woda czy wielka bzdura? O co chodzi z wodą w mięsie Temat zużycia wody w hodowli bydła jest często przedstawiany w mediach i debatach ekologicznych jako główny problem środowiskowy. Wiele danych, jak np. te dotyczące produkcji wołowiny, wskazuje na ogromne...
KROWY NA WYPASIE
Nowoczesne formy wypasu bydła zbliżone do naturalnych warunków bytowania zwierząt nie tylko sprzyjają wysokiej zdrowotności i dobrostanowi bydła, ale w znacznym stopniu wspierają obszary zielone. Obecność bydła na pastwiskach chroni krajobrazy rolnicze, poprawia...