WOŁOWINA – SKARBNICA SKŁADNIKÓW ODŻYWCZYCH I ZDROWOTNYCH

Choć wołowina bywa postrzegana jako tłuste mięso, to w rzeczywistości oferuje o wiele więcej, niż mogłoby się wydawać. W 100 gramach znajduje się jedynie 81 kalorii, a przy tym aż 12 gramów pełnowartościowego białka, które jest kluczowe dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. To jednak dopiero początek! Wołowina to prawdziwa kopalnia niezbędnych minerałów takich jak żelazo, cynk, potas czy wapń – wszystko, czego potrzebujemy, by czuć się dobrze na co dzień.

Szczególną rolę odgrywa witamina B12, której wołowina dostarcza najwięcej spośród wszystkich produktów zwierzęcych. Witamina ta wpływa na prawidłową pracę układu nerwowego, wspomaga produkcję czerwonych krwinek i ma niebagatelny wpływ na metabolizm tłuszczów oraz białek. Dodatkowo, wołowina jest też źródłem witamin A, C i D, co czyni ją kompletnym, a zarazem pysznym składnikiem diety.

Dla kogo wołowina?

Dzięki swojej różnorodności składników odżywczych, wołowina idealnie wpisuje się w potrzeby osób na każdym etapie życia. Jest szczególnie polecana sportowcom, którym dostarcza niezbędnego białka wspomagającego regenerację i budowę mięśni. Kobiety w ciąży oraz karmiące piersią również mogą skorzystać z jej wartości odżywczych, dostarczając organizmowi potrzebnych witamin i minerałów, które wspierają rozwój dziecka. Wołowina jest też doskonałym wsparciem dla dzieci w okresie intensywnego wzrostu oraz dla seniorów, u których zwiększa się ryzyko niedoborów żywieniowych.

A co z diabetykami?

Wołowina ma niski indeks glikemiczny, co czyni ją bezpiecznym i zdrowym wyborem dla osób z cukrzycą. Minimalna ilość węglowodanów i tłuszczów przy jednoczesnej wysokiej zawartości białka sprawia, że jest to świetny składnik zrównoważonej diety.

Smak i zdrowie na talerzu

Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej zaleca spożywanie do 500 gramów czerwonego mięsa tygodniowo, a wołowina, dzięki swojemu smakowi i wszechstronności kulinarnej, idealnie nadaje się do realizacji tych wytycznych. Niezależnie od tego, czy przyrządzisz stek, gulasz czy pieczeń, możesz być pewien, że dostarczasz swojemu organizmowi prawdziwe bogactwo zdrowia.

Artykuł powstał na podstawie ekspertyzy mgr Ewy Gołębiewskiej „Zdrowo i sprawiedliwie o wołowinie”, Katowice 2023 r.

Artykuły

Dobrostan w najlepszym stanie

Europejscy hodowcy wiedzą, że warto dbać o dobrostan bydła, nie tylko ze względów etycznych, ale także produkcyjnych i ekonomicznych. Zadbane zwierzęta mniej chorują i dają lepszej jakości mięso. Wysokich standardów oczekują również konsumenci.   Kurs na dobrostan...

MONITORING DOBROSTANU PRZY UŻYCIU NOWOCZESNYCH TECHNOLOGII

Współczesna hodowla prowadzona jest w sposób zrównoważony, a dzięki innowacjom technologicznym w mniejszym stopniu oddziałuje negatywie. Nowoczesne podejście do hodowli bydła mięsnego wiąże się z wykorzystaniem różnych rozwiązań technicznych, elektronicznych i...

Z DUŻEJ CHMURY MAŁY DESZCZ? WODA W HODOWLI BYDŁA POD LUPĄ

Wielka woda czy wielka bzdura? O co chodzi z wodą w mięsie Temat zużycia wody w hodowli bydła jest często przedstawiany w mediach i debatach ekologicznych jako główny problem środowiskowy. Wiele danych, jak np. te dotyczące produkcji wołowiny, wskazuje na ogromne...

KROWY NA WYPASIE

Nowoczesne formy wypasu bydła zbliżone do naturalnych warunków bytowania zwierząt nie tylko sprzyjają wysokiej zdrowotności i dobrostanowi bydła, ale w znacznym stopniu wspierają obszary zielone. Obecność bydła na pastwiskach chroni krajobrazy rolnicze, poprawia...