Wołowina
Wszystkie treści oparte są na sprawdzonych badaniach naukowych z całego świata, aby dostarczyć pełną wiedzę na temat wołowiny i jej roli w zrównoważonej diecie..
NATURANA PRODUKCJA MIĘSA KONTRA LABORATORYJNE ZAMIENNIKI – CO JEST NAPRAWDĘ LEPSZE DLA ŚRODOWISKA?
Mięso hodowane w laboratorium zyskało w ostatnich latach spore zainteresowanie, głównie dzięki przekonaniu, że jest bardziej przyjazne dla środowiska niż tradycyjna wołowina. Mniej ziemi, wody i niższe emisje gazów cieplarnianych – to argumenty często wysuwane na jego...
WPŁYW SPOŻYCIA MIĘSA NA NASZE ZDROWIE
Mięso było i nadal jest ważnym źródłem pożywienia, dostarczając szeroką gamę cennych składników odżywczych, które organizm ludzki może łatwo wchłonąć. Wraz z innymi produktami pochodzenia zwierzęcego, takimi jak ryby, jaja i mleko, mięso odgrywa również ważną rolę w...
W POSZUKIWANIU ZRÓWNOWAŻONEJ DIETY
„Dieta dla Planety” swojego czasu lansowana przez media, grupy prośrodowiskowe, a nawet rządy oparta była na wskaźnikach niespełniających norm. Tymczasem znaczne ograniczenie spożycia żywności pochodzenia zwierzęcego może prowadzić do poważnego deficytu istotnych...
” Zmniejszenie spożycia mięsa czerwonego w tym wołowego i jego wyrobów do zera, za czym optuje pewne lobby w Europie, z całą pewnością będzie mieć niekorzystny wpływ na zdrowie człowieka powodując niedobory zawartych w nim mikro i makroelementów „
prof. Alice Stanton

ŻYWIENIE BYDŁA MIĘSNEGO – PRZEGLĄD METOD OPASU I PASZ W PRAKTYCE HODOWLANEJ
Dobrze prowadzona hodowla bydła mięsnego zaczyna się od właściwie zbilansowanego żywienia. W praktyce wyróżnia się kilka systemów opasu, które różnią się intensywnością, czasem trwania oraz rodzajem stosowanych pasz. Każdy z nich ma swoje zalety i wymaga...

ŻYWIENIE BYDŁA MIĘSNEGO – PRZEGLĄD METOD OPASU I PASZ W PRAKTYCE HODOWLANEJ
Dobrze prowadzona hodowla bydła mięsnego zaczyna się od właściwie zbilansowanego żywienia. W praktyce wyróżnia się kilka systemów opasu, które różnią się intensywnością, czasem trwania oraz rodzajem stosowanych pasz. Każdy z nich ma swoje zalety i wymaga...

CZY DODATKI PASZOWE POMOGĄ OGRANICZYĆ EMISJE METANU?
Produkcja wołowiny w USA znajduje się pod rosnącą presją związaną z ograniczeniem emisji gazów cieplarnianych, zwłaszcza metanu. Chociaż sektor już wyznaczył sobie ambitny cel redukcji emisji o 10% do 2030 roku, pytanie pozostaje: czy dostępne narzędzia – jak dodatki...

POCHODZENIE MA ZNACZENIE
Dlaczego polska, a nie argentyńska czy brazylijska? Krajowa wołowina ma gwarancję pochodzenia i wysokiej jakości. Dzięki przestrzeganiu zasad podwyższonego dobrostanu i restrykcyjnych standardów środowiskowych, konsumenci wiedzą, co jedzą i nie przyczyniają się do...

DOBROSTAN BYDŁA – KLUCZ DO BARDZIEJ ZRÓWNOWAŻONEJ HODOWLI
Dobrostan zwierząt hodowlanych to jeden z najważniejszych aspektów nowoczesnego rolnictwa. Zdrowe i dobrze traktowane zwierzęta są bardziej produktywne, odporniejsze na choroby i mniej narażone na stres, co przekłada się na wyższą jakość produktów spożywczych. Coraz...
” Mięso jest niezbędne dla zdrowia psychicznego i zmniejszenia ryzyka depresji i lęku. „