Zdrowie
Zdrowe zwierzęta są podstawą Twojej hodowli. Każdy hodowca musi znać najnowsze informacje i obowiązujące standardy. Znajdziesz tu metody zapobiegania chorobom, najlepsze praktyki w zakresie opieki zdrowotnej, a także najnowsze innowacje, które pomogą utrzymać stado w jak najlepszej kondycji.
KROWY I ICH CODZIENNE ŻYCIE
Współczesna hodowla krów koncentruje się na zapewnieniu im jak najlepszych warunków bytowych, które nie tylko spełniają normy prawne, ale także...
ZAPOBIEGAJ ZAMIAST LECZYĆ – PRZEWAGA PROFILAKTYKI
Dlaczego warto stawiać na profilaktykę? Profilaktyka zdrowotna, czyli zapobieganie chorobom, zyskuje na znaczeniu w wielu dziedzinach, także w...
JAK PRZEPISY CHRONIĄ KONSUMENTÓW?
Europejskie przepisy dotyczące bezpieczeństwa żywności są jednymi z najbardziej rygorystycznych na świecie, zapewniając konsumentom pełne zaufanie...
CZY BYDŁU JEST ZIMNO ZIMĄ?
JAK ZADBAĆ O ZWIERZĘTA W NISKICH TEMPERATURACH? Zima nie stanowi problemu dla bydła, które jest dobrze przystosowane do niskich temperatur. Duże...
JAK UPAŁY WPŁYWAJĄ NA BYDŁO?
Letnie upały stanowią poważne wyzwanie dla hodowli bydła. Wysokie temperatury, zarówno na zewnątrz, jak i w budynkach inwentarskich, mają negatywny...
KROWY NA WYPASIE
Nowoczesne formy wypasu bydła zbliżone do naturalnych warunków bytowania zwierząt nie tylko sprzyjają wysokiej zdrowotności i dobrostanowi bydła,...
JAK RADZIĆ SOBIE ZE STRESEM ZWIERZĄT GOSPODARSKICH
Zwierzęta mogą odczuwać stres z kilku powodów: zmęczenia lub urazu, głodu, pragnienia lub zmian temperatury, nieznajomych ludzi, obchodzenia się z...
” Tylko zdrowa i wolna od stresu krowa może mieć odpowiednią produktywność. Wolny ruch krów i odpowiednia przestrzeń obniżają poziom stresu. Krowa powinna móc odpoczywać w miejscu gwarantującym łatwy dostęp do świeżej paszy i wody oraz mieć stały kontakt z innymi krowami. „

WOŁOWINA W NOWYM ŚWIETLE
W świecie, w którym konsumenckie wybory coraz silniej ocenia się przez pryzmat zdrowia, etyki i wpływu na środowisko, wołowina przeżywa swoją cichą rewaluację. Dane z raportu „2025 Protein Profile” firmy Cargill pokazują, że dla milionów Amerykanów wołowina wciąż jest...

WOŁOWINA W NOWYM ŚWIETLE
W świecie, w którym konsumenckie wybory coraz silniej ocenia się przez pryzmat zdrowia, etyki i wpływu na środowisko, wołowina przeżywa swoją cichą rewaluację. Dane z raportu „2025 Protein Profile” firmy Cargill pokazują, że dla milionów Amerykanów wołowina wciąż jest...

CZY DODATKI PASZOWE POMOGĄ OGRANICZYĆ EMISJE METANU?
Produkcja wołowiny w USA znajduje się pod rosnącą presją związaną z ograniczeniem emisji gazów cieplarnianych, zwłaszcza metanu. Chociaż sektor już wyznaczył sobie ambitny cel redukcji emisji o 10% do 2030 roku, pytanie pozostaje: czy dostępne narzędzia – jak dodatki...

POCHODZENIE MA ZNACZENIE
Dlaczego polska, a nie argentyńska czy brazylijska? Krajowa wołowina ma gwarancję pochodzenia i wysokiej jakości. Dzięki przestrzeganiu zasad podwyższonego dobrostanu i restrykcyjnych standardów środowiskowych, konsumenci wiedzą, co jedzą i nie przyczyniają się do...

DOBROSTAN BYDŁA – KLUCZ DO BARDZIEJ ZRÓWNOWAŻONEJ HODOWLI
Dobrostan zwierząt hodowlanych to jeden z najważniejszych aspektów nowoczesnego rolnictwa. Zdrowe i dobrze traktowane zwierzęta są bardziej produktywne, odporniejsze na choroby i mniej narażone na stres, co przekłada się na wyższą jakość produktów spożywczych. Coraz...